”Ponturi” pentru a construi o casă cât mai performantă

Eficiența energetică a clădirilor nu este doar despre case pasive.

La orice construcție nouă dacă se respectă o serie de ”măsuri” pot fi obținute rezultate importante în ceea ce privește calitatea locuirii.

Am vorbit în articolul ”Conceptul de Casa Pasivă. Scurtă prezentare” despre principiile directoare în construcția de case pasive:

  • izolarea termică – extrem de bună
  • ferestre – de înaltă performanță
  • punți termice – eliminate
  • etanșeitate – perfectă
  • ventilare – mecanică cu recuperarea căldurii

Voi face o trecere în revistă a altor aspecte de care recomand să se țină cont la planificarea, proiectarea, și construirea unei case noi. Voi detalia aceste aspecte în articole dedicate ale blogului.

Punctele de mai jos pot fi ”bifate” fără a fi necesare investiții financiare importante. Sunt ”gratuite”, țin de o gândire judicioasă, de o  proiectare atentă și pot însemna economii importante de energie precum și o creștere a confortului locuirii.

Alegerea Terenului.

Este de obicei un proces destul de complicat deoarece acesta este condiționat de mai mulți factori pe care nu îi putem controla: preț, poziție, vecinătăți, zgomote, poluare, restricții de construire, racorduri la utilități, etc.

Este greu să găsim terenul perfect pentru construirea casei.

Dar pe orice teren poate fi construită o casă de calitate ridicată. Totul depinde de proiectant.

Atunci când aveți de ales între mai multe loturi de teren vă rog să vă sfătuiți cu un arhitect înainte de a lua decizia finală .

Amplasarea construcției pe teren.

Construcția trebuie amplasată astfel încât să se valorifice la maxim aportul soarelui la încălzirea și iluminarea spațiilor.

Fațada mai lungă trebuie să fie orientată spre sud (se admite o abatere de 20 – 30 grade).

Pe fațada dinspre sud trebuie să fie amplasate majoritatea ferestrelor.

Construcția trebuie amplasată astfel încât imobilele învecinate să umbrească cât mai puțin (sau deloc) fațada de sud. Consider că un studiu de însorire este mai mult decât necesar în condiții de amplasament mai particulare.

Orientarea și iluminatul natural al spațiilor

Soarele este un partener de încredere al nostru și ne pune la dispoziție gratuit căldură, lumină, confort, bună dispoziție, sănătate, …..

Respectând câteva principii de poziționare a spațiilor în interiorul locuinței vom putea beneficia de ”ofertă” pe termen nelimitat și, cu adevărat ”fără costuri suplimentare.

Fațada estică este prima care vede razele soarelui. Soarele încă nu arde puternic. Lumina soarelui pătrunde de la răsărit până spre miezul zilei. Este locul perfect pentru a amplasa ferestrele de la dormitoare. Lumina dimineții este blândă și este foarte potrivită pentru a ne activa și a ne creea o stare de bine pentru tot restul zilei. În același timp faptul că nu este expusă soarelui de apus ne asigură că vom găsi în încăpere, la culcare, o atmosferă propice somnului.

 

Fațada sudică este fără discuție vedeta show-ului. În timpul iernii soarele ”mătură” aproape toată podeaua camerelor încă de dimineață până la orele 16 – 17. Astfel soarele va încălzi podeaua camerei contribuind destul de mult la încălzirea spațiilor.

Vara, datorită faptului că soarele este mai ridicat pe cer, lumina acestuia nu inundă toată camera razele sale ”oprindu-se” lângă ferestre. Asta va împiedica supraîncălzirea camerelor dar le va face cât trebuie de luminoase . Pe această fațadă vor fi amplasate ferestrele de la livingroom, salon, cameră de zi, loc de luat masa, dormitoare, cameră de studiu.

 

Fațada vestică, se comportă excelent pe timpul iernii, beneficiind de aportul soarelui de pe la ora 14:00 până la apus.

Vara în schimb soarele va începe să ”ardă” în camere de pe la ora 14:00 până pe înserat. Camerele expuse spre vest vor risca să se supraîncălzească și vor fi excesiv de luminoase pe tot timpul verii.

Pe această fațadă pot fi ferestre de la birou, camere de oaspeți,…

Atunci când pe această fațadă se amplasează ferestre de la dormitoare, livingroom vor fi protejate cu pergole, jaluzele, obolane…

 

 

Fațada nordică, deoarece nu vede soarele deloc, nu trebuie să aibă ferestre ale spațiilor de locuit. Este dedicată ferestrelor de la spații conexe locuirii: băi, spații tehnice, casa scării,….

În cele de mai sus nu am pomenit de loc despre bucătărie. Care este locul ei cel mai potrivit pe planul casei? Poate fi oriunde (exceptând nordul), funcție de modul de viață și de perioadele din zi pe care fiecare familie le petrece acolo.

Forma construcției

Casă eficientă termic trebuie să aibă o formă cât mai compactă, cu un plan cât mai regulat posibil.

Corpurile 1 și 2 din imagine de mai sus au același număr de paralelipipede, prin urmare același volum. În schimb corpul 2 are cu 4 fațete mai mult decât corpul 1. Aceasta înseamnă că suprafața însumată a ”pereților” corpului 2 este mai mare. Concluzie: o clădire de formă neregulată are suprafața pereților exteriori mai mare decât o clădire de formă regulată. Rezultă o suprafață mai are prin care se va pierde căldura.

Amenajările exterioare

La amenajarea curții cu copaci, vegetație, garduri, pergole trebuie să se aibă în vedere câteva aspecte menționate mai sus:

  • fațada de sud trebuie să fie expusă permanent razelor soarelui = se va evita plantarea de copaci în fața ei
  • camerele cu ferestre spre vest se vor supraîncălzi pe timpul verii = se vor proteja cu pergole, se vor planta copaci și vegetație la care cad frunzele iarna
  • dacă există o direcție dominantă din care bate vântul (mai ales iarna) = se vor planta conifere (exemplu tuia)