Influențează forma unei case prețul sau eficiența sa energetică?

Întrebarea poate părea puțin ciudată.

Indiferent de formă la aceiași suprafață avem același volum de aer, nu?

Suprafețe egale = preț și volum de aer de încălzit egale. Deci?

Mai jos sunt două planuri de case formate din câte 6 corpuri egale ca dimensiuni: primul un dreptunghi al doilea sub formă de U.

Figura 1. Casă în formă dreptunghiulară

Figura 2. Casă în forma literei U

Ambele au același număr de paralelipipede – 6, de aceiași dimensiuni, prin urmare aceiași suprafață și implicit același volum.

Și atunci care e problema?

Am numerotat laturile. Se observă că la figura 1 avem 10 unități iar la figura 2 – 14 unități.

Dacă o unitate de perete costă 100 euro casa din figura 1 va costa 1.000 euro iar casa 2 va costa 1.400 euro. Deci pereții casei cu formă neregulată vor costa mult mai mult.

OK. Dar ce legătură are cu economia de energie?

Are.

O bună parte din căldură se pierde prin pereți. Cu cât suprafața pereților este mai mare cu atât cresc pierderile.

Necesarul de căldură la o cameră de 4 m pe 4 m cu înălțime de 3 m, dintr-o clădire izolată normal va fi următorul:


Considerând unitatea de perete egală cu 4 m, am avea un necesar termic de 7.200 Wați la casa din figura 1, iar la casa din figura 2 de 18.000 wați.

În concluzie o casă pasivă trebuie să fie de formă în plan regulată și cu un volum cât mai compact pentru a fi cât mai economic de construit și cât mai eficientă din punct de vedere energetic.

Căutând pe Google case pasive din diverse zone ale lumii (passive house, passivhaus, maison passive) observăm că mare lor majoritate au caracteristicile de mai sus.

Bun, veți întreba, dar dacă vreau o casă cu formă neregulată, cu balconașe, ieșinduri și intrânduri, bovindouri și turnulețe? Nu poate fi pasivă?

Ba poate dar trebuie să vă asumați că va costa mult mai mult față de una cu formă regulată și nu va fi la fel de eficientă.