Despre sistemul constructiv al casei pasive

La o casă pasivă nu contează din ce anume este realizată, cărămidă, BCA, lemn, metal, contează ca elementele exterioare să aibă parametrii termici minimi admisibili.

Voi discuta în continuare în special de pereți deoarece pe acolo se pierde cea mai mare cantitate de căldură.

Coeficientul de transfer termic al pereților al unei case pasive ”U” trebuie să fie undeva prin zona 0,10 – 0,15 W/m²K.

Fără a intra în amănunte tehnice, simplist vorbind, valoarea U indică cam câți wați se pierde printr-un elementul constructiv.

În desenul de mai jos este reprezentată grosimea pe care trebuie să o aibă diferite tipuri de pereți pentru a asigura standardul de casă pasivă adică U=0,13 W/m²K.

Pe desen apare un simbol λ. Aceasta este conductivitate termică specifică fiecăruia material și reprezintă, simplist vorbind, cantitatea de energie pe respectivul material o pierde în anumite condiții.

Cu cât λ este mai mare cu atât mai multă energie se pierde. Pentru a compensa pierderea de energie mai mare trebuie să fac zidul respectiv mai gros. Simplu.

Deoarece ar fi un pic exagerat să construiesc o casă cu grosimea pereților de 16 m sau 3,50 m voi limita discursul la o cărămidă eficientă (sau BCA) și materiale izolante.

În figura de mai sus am reprezentat comparativ două construcții cu suprafețe utile de câte 100 mp, una cu pereții realizați integral din cărămidă eficientă cu 100 cm grosime, cealaltă cu un material izolant cu 30 cm grosime, adică în standard de case pasive.

Diferențele sunt evidente: aria zidurilor și dimensiunile în plan la casa din cărămidă sunt mult mai mari.

Deci a realiza pereții unei case pasive exclusiv din cărămidă este posibil dar neeconomic și nepractic.

A realiza o casă doar din material izolant este imposibil fără a avea o structură de rezistență în completare.

Prin urmare pereții unei case trebuie să aibă două componente: o componentă care asigură stabilitatea și alta care asigură izolarea.

Cele mai uzuale variante de pereți sunt:

  • Perete de cărămidă (sau BCA) de 30 cm placat cu material izolant de minim 22 cm
  • Perete pe structură de lemn placată cu OSB și o izolație în interiorul structurii de lemn și o placare cu termosistem pe exterior.

Din punct de vedere termic ambele variante se comportă practic la fel de bine.

Singura diferență notabilă este o grosime mai mare a peretelui de cărămidă (52 cm în loc de 40 cm). Nu este mult dar la o casă cu suprafață utilă de 100 mp casa de cărămidă va avea suprafața construită cu 6-7 mp mai mult, adică cu 7% mai mult.

În concluzie există o varietate de materiale și structuri din care se poate realiza o casă pasivă important este ca nivelul de izolare să fie suficient.