De ce un blog despre Case Pasive


Am decis să lansez acest blog deoarece și în România, deși mai târziu ca în alte țări, lumea începe să fie interesată și de eficiența termică a caselor pe care le construiesc investind bani, muncă, nervi dar și visuri, dorințe și așteptări.

Cireașa de pe tortul eficienței termice este casa pasivă așa încât, firesc, cel interesat va începe documentarea “googălind” după acest termen.

Va găsi multa informație tehnică: 15kWh/ mp /an, etanșeitate n50<0,6 h-1, energie primară, etc.

Parcă și văd doi medici care și-au construit case discutând:

  • Tu cum stai cu testul la presiune?
  • Binișor zero șapte la 50 de pascali. Tu?
  • A ieșit prost. Peste 1.
  • Vai de capul tău? Dar ce barieră de vapori ai folosit?

Eu când caut un cabinet dentar pe net nu sunt foarte interesat de caracteristicile cimentului glassionomer folosit. Nu știu ce e ăla, nu știu dacă am folosit corect termenul, dar nici medicul nu cred că știe ce e ăla pascal.

Ați prins idea?

Cei care propun pe net case pasive pun multe date tehnice și prezentări stufoase (de obicei traduse de pe pagini web din alte țări) pentru a demonstra că chiar se pricep.

Vreau să fiu clar: nu încerc să induc ideea că cei care pun aceste date nu se pricep, sunt convins că știu să își facă meseria, atâta doar fiind oarecum pioneri ai acestui domeniu simt nevoia să facă și un efort în plus de educare a potențialului client.

Voi încerca, cu acest blog, să simplific informația necesară pentru luarea deciziilor optime, să o transform în exemple mai ușor de înțeles.

În acest spirit voi propune dezvoltarea unor teme precum: ce este o casă pasivă, ce caracteristici are, cum se construiește, ce sistem de încălzire se folosește, dar și despre cât costă, dacă merită, care sunt avantajele, etc. dar într-un limbaj simplu și ușor de asimilat.

Sper că blogul meu va fi considerat util.