Filozofia unei case pasive este simplă:
În interiorul unei locuințe trebuie asigurat un confort excelent cu efort energetic cât mai redus, folosind cât mai puțin combustibil neregenerabil.
Bunicu’ de la țară va asigura temperatura dorită, în casa lui prost izolată, prin arderea a 0,5 mc de lemne pe săptămână. Daca aducem acea casă la nivel de casă pasivă, bunicu’ va consuma 0,1 mc de lemne în același interval.
Cei care au propus conceptul de case pasive își doresc, în fapt, sa economisească cei 0,4 mc de lemn/săptămână.
Nu pare mult, dar, privind într-un context mai larg vom vedea că aceasta înseamnă o economie de 1,6 mc pe luna = 8 mc pe iarna = 160 mc pe 20 ani. Asta înseamnă cam 25 de copaci.
În desen se vede mai clar cam care este diferența de lemne de foc între casa lui bunicu’ așa cum e ea, neizolată și aceiași casă izolată. Iar în curte rămân mai mulți copaci.
Considerând că satul lui bunicu’ are 100 de case s-ar putea economisi în 20 de ani cam 2.500 copaci, adică multe hectare de pădure în jur de 30.
Daca gândim la nivel planetar situația devine puțin mai complexă.
Discutăm de sute de mii de copaci anual și milioane de tone de combustibil neregenerabil (gaze, petrol, lemne) risipite.
Este evident că pentru producerea elementelor care compun casa pasivă consumăm și poluăm, dar vom consuma și polua mult mai puțin decât vom economisi. Vom consuma și polua o săptămână, dar vom economisi zeci de ani. Bilanțul global va fi pozitiv si vom înregistra profit.
Bun și de ce ar trebui să mă intereseze pe mine acest bilanț planetar? Ce sunt eu ”Captain Planet”?
Cu cât influențez eu negativ, cu cei 10.000 kW consumați pe an, echilibru ecologic al planetei?
Nu vreau să încep un discurs ecologic dar părerea mea este că încălzirea globală, efectul de seră, topirea calotei polare nu sunt doar niște vorbe strigate de niște ”cetățeni” care vor să pară mai interesanți. Sunt realități crude alte timpurilor pe care le trăim și, din păcate evoluția în sens negativ este spectaculoasă.
Previziunile pe termen mediu, privind creșterea temperaturii planetare, nu sunt deloc optimiste:
Temperatura crește exponențial iar ceea ce se va întâmpla după 2100 va putea căpăta o turnură tragică.
Asta înseamnă că strănepoții noștri, copiii copiilor noștri, vor trăi în vremuri care vor căpăta, încetul cu încetul, accente cu adevărat apocaliptice.
Nivelul oceanelor va crește, vor dispărea insule întregi, rezerva de combustibili clasici se va micșora și prețul lor va crește enorm, calota polară se va reduce, temperatura oceanelor va crește, vor dispărea specii….
Revine întrebare: Cu ce pot ajuta eu? Ce contează o casă pasivă în plus sau în minus?
În lume la ora actuală există aproximativ 60.000 construcții pasive.
Economia de energie pe care o realizează aceste case este suficientă să încălzească cam 300.000 de locuințe adică toate locuințele din județul Iași.
Aportul fiecăruia dintre proprietarii de case pasive poate părea minor, dar contribuția lor la salvare planetei este de fapt enormă.
Fiecare dintre noi poate deveni un mic ”Captain Planet”, un străbunic responsabil care prin efortul său lasă o moștenire importantă urmașilor săi.